Depressiviteit is zwaar

Depressief?

Niemand weet precies wat een depressie is, maar wat we wel weten dat het zwaar is om mee te maken. Ik ben zelf depressief geweest en vond het hele moeilijke tijd, waarin ik mezelf alleen en verloren voelde. Iedereen is anders en zal zijn/haar depressie ook anders ervaren. In het algemeen voel je je somber en het is moeilijk om te genieten van het leven. Energetisch gezien is er veel aandacht en energie in het hoofd wat leidt tot een sterke associatie met de stroom van gedachtes die maar doorgaat. Je bovenkamer draait letterlijk overuren, en je kan er helemaal gek van worden. Hierdoor sta je continue “aan” waardoor het moeilijk is om nog te ontspannen en je niet goed meer kan slapen. Dit zorgt voor een negatieve spiraal waardoor je steeds minder goed gaat functioneren. Vrienden en familie proberen je wel te helpen, maar dat is niet eenvoudig. omdat je jezelf helemaal kwijt bent.

Oorzaak depressie

Er zijn verschillende theorieën die je tegenkomt wanneer je op zoek gaat naar antwoorden. Er is een biologische theorie die zegt dat de oorzaak een tekort is van bepaalde stofjes in je brein. Medicijnen kunnen dan een oplossing zijn om deze tekorten aan te vullen. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende psychologische theorieën die het antwoord zoeken in ons denken en manier waarop we dit gebruiken. Ondanks dat je de indruk krijgt dat deze theorieën en behandelingen zijn bewezen, blijken de bestaande verklaringen voor depressiviteit echter weinig wetenschappelijk bewijs te hebben (volgens de Universiteit van Amsterdam, zie deze link). Daarmee wil ik niet zeggen dat je geen baat kan hebben bij de behandeling van een psycholoog en/of medicijnen.
Er nu echter een nieuwe wetenschappelijke verklaring die helaas nog te weinig aandacht heeft gekregen. 

Spiritualiteit en depressiviteit

Klinisch psycholoog en hoogleraar Lisa Miller heeft ontdekt dat spiritualiteit een belangrijke rol speelt bij depressiviteit. Dat klinkt misschien zweverig, maar Lisa Miller maakt deze claim niet vanuit de “alternatieve hoek”. Zij heeft als wetenschapper jarenlang grootschalig onderzoek gedaan naar mensen die depressief zijn of zijn geweest. 

Zij ontdekte dat spiritualiteit de sleutel is tot genezing van veel psychische klachten. In onze donkere nacht waarin we  eenzaam en verloren zijn en onze normale wereld is ingestort, kunnen we bij onze diepere zelf komen: onze spirituele kern. Ieder mens heeft deze aangeboren spirituele kern en wanneer je hiermee de verbinding weer maakt, ontstaat een heel nieuw perspectief op het leven. Dat is moeilijk in woorden uit te leggen, maar vanuit je spirituele kern ervaar je dat je onderdeel bent van een groter geheel. Een depressie is hiermee een fase die helpt om ons hiervan bewust te worden. Als ik nu terugkijk op mijn eigen depressie, is het voor mij ook precies zo gegaan.

In haar onderzoek heeft Lisa Miller ook ontdekt dat mensen die een hoge gevoeligheid hebben, ook een grote kans op depressiviteit hebben. Blijkbaar zijn dit twee kanten van dezelfde medaille. Een hoge gevoeligheid kan een enorme last zijn door alle informatie die binnenkomt, maar het is ook een gave waarmee je deze realiteit intens kan ervaren en beleven. Je zal zelfbewust moeten worden, om hier goed mee om te leren gaan. Als je meer wilt weten hiervan lees dan haar boek “Het Ontwaakte Brein” of kijk haar interviews op Youtube.

Een nieuw perspectief

Dat je depressie een teken is dat je de link met je spirituele kern kwijt bent, is wat veel mensen niet beseffen. Ik hoop dat deze tekst aanleiding is om dit te gaan onderzoeken. In mijn donkere nacht had ik heel graag dit inzicht gehad. Daarom wil ik je de volgende punten meegeven:

  1. Zie je depressie als een groei fase in je leven. Dit gaat weer voorbij!
  2. Vind een manier om het contact met jouw spirituele kern te herstellen.
  3. Je hebt waarschijnlijk een hoge gevoeligheid en besef dat dit ook een gave is. 

Ik ondersteun mensen in hun proces wanneer zij dit nodig hebben met energetische therapie en Yoga. Als je het gevoel hebt, dat ik iets voor jou kan doen, neem dan contact met mij op.