Stress, spanningsklachten en burnout Haarlem

Wat is stress?

Stress Haarlem

Stress heeft voor veel mensen een negatieve bijklank maar eigenlijk is stress een fantastisch mechanisme van ons lichaam om te overleven in gevaarlijke situaties. Wanneer die tijger op ons afkomt, zorgt stress dat alle energie beschikbaar gemaakt wordt voor vechten-of-vluchten. Je staat dus maximaal “aan” en krijgt een hyper-focus. Fantastisch toch?
De reden dat veel mensen stress als negatief zien, komt door chronische stress.

Spanningsklachten

Wanneer stress te lang duurt, ontstaat chronische stress. In onze moderne wereld zijn er weinig tijgers meer, maar ons systeem reageert nog wel op die manier bij allerlei sociale, mentale en emotionele uitdagingen. Bijvoorbeeld de druk op het werk om te presteren, e-mails waar je wat mee moet doen, social media, uitdagingen in het gezinsleven. Er is altijd zoveel te doen in deze wereld dat we continue “aan” staan en hierdoor ontstaan spanningsklachten, zoals:

  • Continue gejaagd en onrustig gevoel
  • Veel “in je hoofd” zijn
  • Moeite met ontspannen
  • Slecht slapen
  • Nek-, schouder en/of rugklachten
  • Snel emotioneel en prikkelbaar

Je weet wel dat je rust moet nemen, maar er is zoveel te doen…
Maar wanneer je blijft doorgaan en deze klachten negeert, ontstaat meestal een burnout.

Burnout

Een burnout is jouw lichaam dat aan de noodrem trekt. Indien je maar blijft doorgaan en alle signalen negeert, dan is een burnout een middel om jou te laten stoppen. Je voelt je meestal volledig leeg, lusteloos en hebt totaal geen energie meer. Het is tijd voor herstel. Omdat jouw accu zover is leeggeraakt, kost het meestal ook weer veel tijd om deze weer op te laden. Doordat dit proces veel tijd kost, geeft het wel de tijd om jouw leven eens opnieuw te bekijken en tot nieuwe inzichten te komen. Je hoeft echter niet te wachten totdat je een burnout krijgt, maar je kan al eerder rust nemen.

Ontspanning

Stress is niet het probleem, maar te weinig ontspanning zorgt voor problemen. Ontspanning is noodzakelijk voor herstel. Alle (lichamelijke) processen die uitgezet worden door stress, worden namelijk weer geactiveerd. Ontspanning is daarom essentieel voor ons functioneren en veel belangrijker dan de meeste mensen denken. We leven vaak zoveel “in ons hoofd” dat we de spanning ook (bijna) niet meer voelen. Er zijn vele manieren om te ontspannen, maar mijn ervaring is dat het bewust worden van deze spanning essentieel is om deze weer los te kunnen laten. Ik kan je hierbij helpen met energetische therapie of Yoga.

Wie hard werkt, moet hard uitrusten.

Suzan Kuijsten & Carolien Hamming, boek Gek op Stress (maar niet altijd)

Wil je meer lezen over Stress dan kan ik je dit boek aanraden: Gek op Stress (maar niet altijd)