Ont-dekking van mijn gave

Ontdekking van mijn gave - Eric Huisman

Ik heb mijn gave waarschijnlijk altijd al gehad maar ik heb deze heel lang weggestopt onder mijn rationeel denken. Intuïtie en gevoel werden zo goed onder controle gehouden. Achteraf niet zo vreemd als ik bedenk dat ik zowel op de middelbare school als later in mijn studie voor software ontwikkelaar voornamelijk werd getraind in logisch denken.
Dit ging een tijd goed en ik had de indruk dat ik het leven onder controle had, tot de bom barstte toen ik begin 30 was en mijn leven totaal op zijn kop werd gezet. Ik maakte een grote levenskeuze op basis van mijn ratio wat totaal verkeerd uitpakte. Hierdoor voelde ik mij erg ongelukkig,  belande mijn relatie in een crisis, liep stuk en stond ik er plotseling alleen voor.

Yoga

Ik had behoefte aan een vakantie en had wel eens gelezen over Yoga retreats. Even terugtrekken op een mooie plek in wereld sprak mij wel aan. Zonder enige ervaring met Yoga vertrok ik naar een Yoga retreat in Spanje om 3 uur per dag Yoga te gaan doen. Achteraf gezien misschien geen logische keuze, maar wel een keuze die voor mij geweldig goed uitpakte. Yoga voelde als thuiskomen en een retreat was heerlijk om weer even op te laden! Na deze eerste Yoga retreat zijn er dan ook nog vele gevolgd.

Gave

Zo kwam ik ook op Sardinië voor een Yoga retreat. Hier kwam ik in aanraking met een astrologe. Ik dacht altijd dat astrologie iets was voor in de Libelle, maar ik was wel geïnteresseerd geraakt door de verhalen van andere deelnemers. Sceptisch, maar open-minded ging ik naar een sessie met haar. Op basis van mijn geboortedatum, -tijd en -plaats begon zij te vertellen over mijn persoonlijkheid. En dat was bizar! Ik had niet verwacht dat iemand die mij niet kende zoveel over mij kon vertellen. Waaronder zelfs dingen die mij emotioneel erg raakten. Ook vertelde ze mij dat ik goed was met massages. Ik maakte nog de grap dat ik massages heerlijk vond om te krijgen, maar ze legde uit dat ik een gave had om te geven. Dit was nieuw voor mij. Eenmaal terug in Nederland, ben ik dat toen gaan verkennen door massage-workshops te volgen en daar bleek inderdaad dat ik er aanleg voor had. Om me verder te verdiepen ben ik een opleiding gaan doen voor Thaise massage en leerde ik echt mijn handen te gebruiken. Ook maakte ik kennis met de energiebanen in het lichaam, waar ik nu nog steeds veel mee werk.

Spanning ontladen

Ondertussen ging mijn persoonlijke ontwikkeling ook door. Ik deed regelmatig aan Yoga en leerde mediteren. Op een dag zat ik in een meditatie. Ik voelde mij niet goed die dag en had last van sombere gedachten. Tijdens de meditatie begon ik plotseling te boeren en dat ging een paar minuten door. Dit was heel vreemd, maar ik liet het gebeuren en toen het klaar was, voelde ik mezelf zoveel beter. Zowel fysiek als mentaal. Alsof er iets dat op mij drukte was weggenomen en dat gaf zoveel ruimte en rust in mijn lichaam. Toen deze deur eenmaal was geopend, gebeurde dit vaker. En steeds met vergelijkbaar resultaat. Spanning verliet mijn lichaam waardoor er ruimte ontstond.

Depressie

Nadat ik ontdekte hoe ik voor mezelf spanning kan afvoeren, ontstond dit ook tijdens mijn massages. Blijkbaar kon ik ook de spanning van anderen via mij ontladen. In het begin was dit vreemd en ongemakkelijk, maar ik begon het steeds meer te accepteren. En net toen ik de nieuwe versie van mezelf wel leuk begon te vinden, maakte ik een diepe val. Ik kwam in een depressie terecht en raakte mezelf volledig kwijt in mijn gedachten. Het leek wel een nachtmerrie. Ik kon geen keuzes meer maken en mijn dagen waren gevuld met nadenken over de “juiste keuzes”. Ik sliep heel slecht en al mijn Yoga en meditatie technieken leken mij niet te kunnen helpen. Dat was zo frustrerend. Later begreep ik dat het donkerste uur, het uur is voordat het licht wordt. Het wordt ook wel “de donkere nacht van de ziel” genoemd.

Licht

Voor mij ging het eerste licht weer schijnen toen ik mezelf overgaf aan een plant-medicijn uit de Amazone. Het was al regelmatig om mijn pad gekomen, maar ik had een jaar lang weerstand geboden want ik had nog nooit iets gebruikt. En toen was ik er klaar voor. Tijdens deze sessie brak het licht door in mijn duisternis zoals de zon door de wolken breekt. De Liefde die mij toen vervulde kan ik niet met woorden beschrijven. Ongelooflijk. En ik kreeg de boodschap dat ik mocht vertrouwen; mijn weerstand opgeven en mezelf mee laten voeren met de stroom van het leven. Mijn bewustzijn reisde heen en weer tussen de fysieke, emotionele, mentale en spirituele lagen en er vond heling plaats op alle niveaus. Diep van binnen heb ik altijd geweten dat er meer is, maar nu ont-dekte ik deze kennis.
Dit was voor mij een keerpunt. Ik was natuurlijk niet gelijk “beter”, maar mijn perspectief op het leven was veranderd, waardoor mijn leven veranderde. Ik wil niemand aanmoedigen om plant-medicijn te gaan gebruiken, maar als het op je pad komt dan zou het je kunnen helpen in jouw ontwikkeling.

Als ik nu terugkijk dan zie ik hoe alle stappen op mijn pad nodig zijn geweest om mezelf te ont-dekken en mijn hart te openen.

“Het leven kan alleen achteruit begrepen worden, maar moet vooruit geleefd worden.”

Sören Kierkegaard

Ik ben dankbaar voor alle mensen die mij gesteund hebben in mijn proces. Nu is het mijn tijd om anderen op hun pad te helpen, dus neem contact met mij op als je het gevoel hebt dat ik iets voor je kan doen.