compassievolle hart

Het compassievolle hart

Waarom is het compassievolle hart zo belangrijk? En hoe heb ik dat ontdekt? Dat lees je in deze blog.

Kapitein Iglo

Een paar jaar geleden ontmoette ik in Guatemala een bijzondere man. Met zijn witte baard leek hij een beetje op kapitein Iglo (je weet wel van die visstick reclames) en hij was eigenaar van een spiritueel centrum. Wij kwamen onverwacht langs bij zijn centrum, maar hij nam uitgebreid de tijd om met ons te praten. Hij vertelde een waarheid die zo simpel en helder was dat ik hem nooit meer ga vergeten. Hij zei dat er vele technieken zijn om je bewustzijn te ontwikkelen, zoals Yoga, meditatie, Tai Chi, sjamanisme, maar dat ze allemaal leiden naar 1 bestemming: het openen van het compassievolle hart. Het hart is veel meer dan een pomp voor ons bloed. Het is onze verbinding met de essentie, de Bron. En wanneer je in staat bent om jouw aandacht en bewustzijn naar je hart te brengen dan ben je in contact met de Bron en “the head will take care of itself”. Je hoeft jouw gedachtes dus helemaal niet te controleren, te veranderen of tot rust te brengen, want je kan jouw aandacht en daarmee jouw energie sturen naar het hart. Deze simpele waarheid klikte voor mij zoals een sleutel een slot opent.

De muur van mijn hart

Mijn eigen hart is lange tijd goed op slot geweest. Het was alsof er een dikke muur om mijn hart stond en er geen communicatie mogelijk was tussen hoofd en hart. Ik leefde voornamelijk rationeel en toonde weinig gevoelens. Terugkijkend was mijn leven best ok, maar op een gegeven moment liep ik vast in deze manier van leven. Mijn relatie liep stuk en het voelde alsof mijn toenmalige partner een mes in mijn hart had gestoken. Dat deed ongelooflijk veel pijn, maar zorgde ook voor een barst in de muur. Dat was het begin van het afbreken van de muur en het openen van mijn compassievolle hart. Al zou het nog wel jaren duren met heel veel Yoga, meditatie, confrontaties, levenslessen en ondersteuning van verschillende mensen, zoals kapitein Iglo, voordat ik de balans vond tussen hoofd en hart.

There is a crack in everything, that’s how the light gets in

Leonard Cohen in the song Anthem

Het compassievolle hart

Wanneer je hart open gaat, verandert je leven en met name je perspectief op het leven. Ons compassievolle hart is namelijk onze weg naar eenheid, naar de Bron. Dit is ook de visie van Juno Burger. Juno is al meer dan 25 jaar actief als energetisch werker en deelt nu zijn inzichten via zijn workshops, website en boek (voor meer info over zijn werk zie junoburger.com). Volgens hem is compassie een eigenschap is van het hart en hierdoor buiten het bereik van het hoofd (the Mind). Met compassie kan je jezelf bewust worden van wat er speelt in jou, hoe jij reageert op situaties, ruimtes en mensen. De spanning die meestal ontstaat is vanuit verzet tegen wat is en deze spanning kan via het compassievolle hart worden ontladen. Spanning wil namelijk ontladen en dat gaat blijkbaar via het hart. Specifiek verwacht ik dat het elektromagnetisch veld van het hart hierin een grote rol speelt, want wetenschappelijk is gemeten dat dit veld wel 5.000 keer zo sterk als het elektromagnetisch veld van het hoofd, en tot 3 meter om ons heen gemeten kan worden.

And now here is my secret, a very simple secret: It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.

Antoine de Saint-Exupéry  – The Little Prince

Leven vanuit je hart is leven vanuit de Bron. Hierdoor is het eenvoudiger om de stroom van het leven te accepteren. Er is minder verzet en daardoor ook minder spanning. De spanning die nog wel ontstaat kan makkelijker wegvloeien via het compassievolle hart. Dat is wat ik iedereen gun en waarmee ik mensen graag help in Yoga en energetische therapie sessies. Neem contact met mij op als je het gevoel hebt dat ik iets voor je kan betekenen.