Psoas spier

Psoas spier en stress klachten

Heb je last van stress gerelateerde klachten? Je voelt jezelf onrustig; het is druk in je hoofd; het lukt het niet goed (meer) om echt te ontspannen; of je hebt last van chronische nek-, schouder-, of rugklachten? Bij veel van deze klachten speelt de Psoas spier een grote rol.

Wat is de Psoas spier?

Veel mensen hebben nog nooit gehoord van de Psoas spier, maar het is één van de grootste en sterkste spieren in ons lichaam. Officieel heet deze spier Psoas Major. Deze spier verbindt ons bovenlichaam met ons onderlichaam en is op sommige plaatsen zo dik als de pols. De spier loopt vanaf de lage ribben links en rechts van de ruggengraat, via de binnenkant van het bekken naar de binnenkant van de benen en hecht ook aan alle onderste rugwervels (L1 tot en met L5). De Psoas wordt samen met de Iliacus ook wel Iliopsoas spier genoemd, omdat deze spieren nauw samenwerken in de heup.

Goed om te beseffen is dat spieren nooit los staan, maar een verbinding hebben met andere spieren, het bindweefsel en aangestuurd worden door ons zenuwstelsel. En het zenuwstelsel reageert op hoe wij onze omgeving ervaren. Dit geldt voor alle spieren, maar de Psoas heeft een belangrijke rol wanneer wij stress ervaren.

Stress spier

De Psoas wordt ook wel de stress spier genoemd omdat er een duidelijk verband is met onze reactie op stress: de spier spant aan als voorbereiding voor vechten of vluchten en door het samentrekken worden ook onze vitale organen beschermd. Dit is geen probleem zodra je weer ontspant na de stress, maar wel als je chronische stress ervaart (zie Stress, spanningsklachten en burnout). Hierdoor blijft de Psoas chronisch gespannen en door “het trekken” aan de onderste rugwervels kan dit zorgen voor verschillende lichamelijke problemen: rugpijn, schouderpijn, nekpijn en stijfheid in de heupen. Daarnaast geeft jouw lichaam hiermee ook het signaal dat er nog steeds “gevaar” is, waardoor je onrust voelt en moeilijk kan ontspannen. Je blijft dus continu “aan” staan. Om deze cirkel te doorbreken is het daarom nodig om de Psoas te ontspannen.

Psoas ontspannen

Het is niet zo eenvoudig om de Psoas te ontspannen, omdat deze spier zich zo diep in ons lichaam bevindt. Er bestaan verschillende oefeningen waarmee je het lichaam kan uitnodigen om door trillingen en bewuste ademhaling de spanning af te voeren. Bio-energetica maakt al heel lang gebruik van deze oefeningen en ik integreer ze in mijn Yoga-lessen. Doug Keller beschrijft in dit engelstalige artikel een aantal van deze oefeningen: Lower Back Blues.pdf

Soms lukt het niet meer om zelf de Psoas te ontspannen. In mijn energetische therapie gebruik ik daarom verschillende technieken en mijn gave om spanning af te voeren van de Psoas (en de omliggende spieren en bindweefsel). Hierdoor kan je in diepe ontspanning komen waardoor het lichaam zichzelf weer kan herstellen en genezen. Een cliënt zei laatst:

“Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zo ontspannen ben geweest.”

Het her-ontdekken van een diepe ontspannen toestand is soms een verrassende ervaring, maar heel belangrijk voor ons herstel.

Heb je de indruk dat ik iets voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Ik hoor graag van je.